Juffer Ssawischna

Juffer Ssawischna' is een programma over de Russische componist Modest Moussorgsky. Hierin wordt door Gea Passies (sopraan) en Johanan Havinga (piano) een muzikale verbinding gelegd met de schilderkunst, waarbij gebruik gemaakt wordt van het werk van kunstenaar Geurt van Dijk.

In het programma 'Juffer Ssawischna' stond de bekende pianocyclus 'De Schilderijententoonstelling' van Moussorgsky centraal. Dit stuk werd in zijn geheel gespeeld. Moussorgsky (1839-1881) schreef het werk, bestaande uit zestien stukken naar aanleiding van een bezoek aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann in 1874. De verschillende delen worden afgewisseld door een thema met de titel Promenade. Daarmee wordt uitgedrukt hoe men langzaam van het ene naar het volgende schilderij loopt. Dat is ook wat te zien is op de schilderijen van Van Dijk.
Vermoedelijk is deze compositie van Moussorgsky het meest bewerkte pianowerk aller tijden. Het werd onder andere bewerkt door Rimski-Korsakov. Maar verreweg de bekendste orkestratie is van Ravel uit 1922. Passies en Satie hielden het bij de oorspronkelijke pianocyclus. Daarnaast werden liederen uit verschillende cycli ten gehore gebracht. De muziek werd afgewisseld met verhalen over het leven van de componist.

Passies en Havinga traden al vaker op in de Nicolaaskerk met programmaīs over Kurt Weil, Eric Satie en Claude Debussy. Ook gaf Havinga er al eens een soloconcert. Gea Passies heeft eerder tien jaar gezongen in het Voormalig Klein Koortje uit Groningen. In 2003 trad ze toe tot het Oratoriumkoor HoraS uit Hoogezand en van 2006 tot en met 2011 zong ze in Toonkunstkoor Bekker. In het dagelijks leven is ze wiskundedocent. Johanan Havinga studeerde in 2010 summa cum laude af aan het Groningse Prins Clausconservatorium en is veelgevraagd begeleider van zangers en koren. Van Dijk woont sinds de jaren negentig in Eppenhuizen, maar voelt zich zeer thuis in Oldenzijl. Hij volgde de opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Zijn werk omvat een breed terrein van de beeldende kunst en wordt gerekend tot het academisch maniŽrisme. Jarenlang was hij docent aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn werk wordt met regelmaat geŽxposeerd.

 

terug naar overzicht