Barbara Hoyng

Voor meer informatie: www.barbarahoyng.nl

U kunt het werk van Barbara Hoyng bezichtigen in Galerie PRA:
Streeksterweg 87, Usquert;
Galerie Pra is elke eerste zondag van de maand open van 13:00 tot 19:00 uur.

 

“Barbara Hoyng is een beelhouwer met gevoel en respect voor de klassieke waarden van het beeldhouwen. Dat blijkt niet alleen uit het steeds opnieuw behandelde thema van haar werk, het paard, maar ook uit de materialen die ze gebruikt.
Haar kracht is dat ze haar onderwerp gestalte geeft met volledig behoud van de schoonheid van het materiaal. De steen blijft een steen, een stuk gestolde natuur; waaraan met zo miniem mogelijke ingrepen de verschijning van een paard ontlokt wordt.”
(bron: Cees van de Geer, 1994, Haagse Courant)

 

Barbara Hoyng:
“Al eeuwen bouwen mensen ruimtes waar ze naar toe gaan om aan een diepliggende behoefte toe te geven die te maken heeft met geluk, schoonheid, geestelijke waarden. Het zijn begrippen die niet zo eenvoudig zijn uit te leggen, maar die wel iedereen weet.
Al verandert de wijze van gebruik van die bijzondere plaatsen, de ruimte zelf verandert niet. Daar vindt men altijd het antwoord waarom geluk, schoonheid, onze geestelijke waarden van het grootste belang zijn. In zo’n ruimte staat mijn beeld, omlijst door twee grote tekeningen om dit verlangen zichtbaar te maken. De paardvormen, de mensvormen

Steen is een materiaal met begrenzingen: wat eraf gehakt is, kan niet meer teruggeplaatst worden. Elke beitelslag is definitief. Dat proces brengt je naar grote maar eenzame hoogten (zoals de bergbeklimmer op de eenzame top).

Het onderwerp?
Zodra de mens het paard had getemd, kon zijn ervaringswereld dynamisch worden uitgebreid. Die dynamiek in de vormen en bewegingen van het paard, diezelfde dynamiek staat ook symbool voor de ontwikkeling van ons bestaan in de wereld waarin wij zijn. Dat boeit mij, die nooit meer op te breken band tussen mens en paard.

Waarom het ‘liggende’ paard?
Mijn antwoord: beeldhouwkundig gezien geeft de ‘liggende’ of ‘rollende’ paardvorm mij de grootste mate van vrijheid om met compositie, figuratie en non-figuratie en balans te werken.”
Barbara Hoyng, Oldenzijl 2012.

 

Expositie:
Vanaf 28 januari tot 30 maart exposeerde Barbara Hoyng in de Nicolaaskerk. Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie ‘Op de Wind’ in Westeremden.

Veiling schetsen:
Barbara Hoyng is in de eerste plaats beeldhouwer maar maakt daarnaast ook tekeningen. Bij gelegenheid van de expositie in de Nicolaaskerk heeft Barbara belangeloos acht schetsen gemaakt die bij opbod verkocht zijn aan belangstellenden ten bate van de kerk. Barbara tekende ze met bistre, een inktsoort die ook al door Rembrandt werd gebruikt.
De totale opbrengst bedroeg € 286.60.
Hieronder ziet u om welke werken het gaat. Door op een afbeelding te klikken, ziet u de vergroting.
Bijzonder is de tekening van de kerk maar ook de zeven kleinere schetsen van schapen zijn heel erg fraai.

Klik op de afbeelding
voor een vergroting
Omschrijving
BarbaraH_Kerk.jpg kerk
BarbaraH_Schaap_1.jpg schaap nummer 1
BarbaraH_Schaap_2.jpg schaap nummer 2
BarbaraH_Schaap_3.jpg schaap nummer 3
BarbaraH_Schaap_4.jpg schaap nummer 4
BarbaraH_Schaap_5.jpg schaap nummer 5
BarbaraH_Schaap_6.jpg schaap nummer 6
BarbaraH_Schaap_7.jpg schaap nummer 7