Negentiende eeuw smaakt naar meer in de Nicolaaskerk

Zoals in alle monumenten in de gemeente Eemsmond stond ook in de Nicolaaskerk het thema 'De smaak van de 19e eeuw' centraal. Niet alleen was er een tafel gedekt met prachtig negentiende-eeuws servies, maar ook was er een foto-expositie van families die in de negentiende eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Oldenzijl. In de kerk was tevens een expositie te zien van schilderijen, geschilderd door Idhuna. Zij had een aantal doeken speciaal voor de monumentendag vervaardigd. Deze schilderijen zijn overigens nog tot en met 20 oktober te bekijken.

Zondagmiddag was het speelduo Ephraim te gast in de kerk. Rudy Ephraim (accordeon) en Helga Ephraim (viool) hadden een muzikaal programma samengesteld waarin eerst negentiende eeuwse dansen uit Zweden te horen waren (polska's in driekwartmaat, niet te verwarren met de polka's in twee- of vierkwartsmaat). De reis door de negentiende eeuw werd vervolgd met een duet voor twee violen van de wat in de vergetelheid geraakte Tsjechisch-Duitse componist Kalliwoda. In hun bewerking voor viool en accordeon bleek dat Rudy en Helga Ephraim terecht voor deze componist hadden gekozen. Na dit klassieke element mocht de Weense wals niet ontbreken in het muzikale tijdsbeeld van de negentiende eeuw. De wals Donauwellen van Ivanovici vormde de uitsmijter. Misschien op het eerste gezicht niet heel bekend, maar op het moment dat de eerste maten werden ingezet, werd de melodie door het publiek enthousiast herkend.

Nadat er een kleine 200 bezoekers binnen waren geweest, sloot om vijf uur de monumentale deur van de Nicolaaskerk in Oldenzijl.

terug naar overzicht