Nicolaaskerk Oldenzijl decor voor Russisch Trio Parafraz

De Nicolaaskerk was zaterdag andermaal het decor voor een buitenlandse muziekgroep. Deze keer waren het klanken uit Rusland die de bezoekers in hun ban hielden. Het Parafraz Trio, bestaande uit Aleksandr Bobin Schmidt, Viktor Bedniak en Anatoli Gerner vulden de kerk met hun muziek tot aan de nok van het eeuwenoude dak.

Anatoli Gerner bespeelde de bajan, een Russische knopaccordeon. Zijn vingers waren af en toe niet te volgen, zo razendsnel flitsten ze over de toetsen. Viktor Bedniak toonde zich een waar virtuoos op de balalaika. Hij geldt op dit instrument als ťťn van de topmusici in Rusland en dat liet zich horen. Aleksandr Bobin Schmidt tenslotte verraste keer op keer met zijn prachtige stem en een geweldige dynamiek.

De muziek uit Rusland, met vaak grote en dramatische themaís als eenzaamheid, verloren liefdes en heimwee, werd uitgevoerd in prachtige arrangementen, waarin het eigen karakter van de melodieŽn ten volle naar voren kwam. Het meesterschap van de drie muzikanten maakte het tot een bijzondere belevenis, die in de fraaie akoestiek van de kerk haast overweldigend tot zín recht kwam. Het publiek beloonde de musici dan ook tot twee keer toe met een staande ovatie.

 

terug naar overzicht