Muzikale fietsroute langs 7 Hogelandster kerken

Zondagmorgen: de eerste blik is naar buiten: hoe is het weer? Veel blauw, witte stapelwolken, een enkele donkere lucht en vrij veel wind. Op de fiets dus.

Eerst gaat het naar het naar Oldenzijl. In de Nicolaaskerk laten M&M hun trekharmonica's klinken en opgewekte klanken rollen door de kerkdeur naar buiten. Bij het naastgelegen dorpshuis worden de eerste versgebakken wafels verkocht. Later horen we dat er nog velen gevolgd zijn. Daarna op naar Oosternieland, waar Job Tielrooy verhalen bij violen vertelt. Ieder instrument heeft zijn eigen verhaal. In de Doopsgezinde Vermaning in Uithuizen treffen we The Doarmers, die Friese teksten ten gehore brengen. Voor de oplettend luisterende Groninger zijn ze goed te volgen. Wild Horses van The Rolling Stones in het Fries is wel heel bijzonder!

Langs het prachtige landschap tussen maren en landerijen door vervolgen we de route naar Rottum. De Fearless Goat Hunters laten zien dat ze niet zo gevaarlijk zijn als hun naam doet vermoeden. Hun muziek klinkt vrolijk en gevarieerd. In Stitswerd ontmoeten we het Speelduo Ephraim, dat ons meeneemt op een muzikale wereldreis. De vrouwelijke helft van dit duo, Helga Ephraim-Felius is ook de maker van de wolcreaties die in alle kerken te bewonderen zijn, werken die ge´nspireerd zijn door ruimte, licht en wol.

Kantens ademt weer een heel andere sfeer. Daar is de hoofdrol weggelegd voor het orgel. Al bij binnenkomst word je verwelkomd door muziek, onder andere uit de bouwtijd van het orgel. Tijd om door te rijden naar Zandeweer waar Pol Wijnberg en Gerhard Wentink, samen spelend onder de naam Subshade, bijzondere nummers laten horen in een expressieve vertolking met een verrassende begeleiding. Op een holletje terug naar Oosternieland, waar inmiddels Peter Rippen is aangetreden met zijn trio. Volksmuziek uit Oost-Europa bezorgt ons een swingende uitsmijter.

Gelukkig is onderweg de inwendige mens niet vergeten en is er op verschillende plaatsen gelegenheid om even iets te eten of te drinken. Uit de verhalen blijkt dat er niet alleen mensen uit de buurt zijn, maar dat sommige van heinde en verre komen: Hoogezand, Leek, Haren, Eenrum zijn maar een paar van de plaatsen die genoemd worden. Met toch tussen de 400 en 600 bezoekers is de conclusie eensluidend: dit is voor herhaling vatbaar!

Klik hier voor de brochure en fietsroute
Klik hier voor info over het wolproject van Helga Ephraim-Felius

 

terug naar overzicht