Oldenzijl swingt de zomer in!

Het begon met een idee.......wat zou het leuk zijn om een vervolg te geven aan de geslaagde samenwerking tussen VDO, Schutsluis en Stichting Nicolaaskerk, die in september met de Open Monumentendagen vorig jaar zo voortvarend van start ging. Dat smaakte naar meer! De drie partijen gingen samen om tafel en langzamerhand begon het vorm te krijgen. Duidelijk was dat het vooral moest gaan om 'samen'. Zo kreeg het programma geleidelijk aan vorm.

Op 19 juni was het zover. In de ochtend gingen de kinderen direct goed van start met een gezamenlijke workshop muziek, verzorgd door DIVE. René en Raymond zetten letterlijk en figuurlijk de toon. En de kinderen wisten: DIT IS LEUK!! Zelf achter het drumstel, samen zingen voor de microfoon, een geheime knop waar een scheetgeluid achter bleek te zitten.....het was zingen, swingen en dansen geblazen.

Maar er was veel meer te doen. De kinderen konden uit diverse workshops kiezen. Wie wilde, kon nader kennis maken met de muziek, ze konden kijkdozen maken (en dat waren beslist geen kleintjes!), er was een workshop natuurfotografie, er konden bloempotten versierd worden en er was een workshop speksteen bewerken. De resultaten werden later op de dag tentoongesteld.

Het tweede gedeelte van de dag werd officieel geopend door wethouder Aly Boekhoudt. Zij benadrukte in haar openingswoord hoe speciaal dit feest was, met name door de bijzondere samenwerking van school, dorpsbelangen en Nicolaaskerk. Vervolgens kreeg de school, namens de Stichting Nicolaaskerk een grote collagefoto aangeboden, die 8 maanden eerder door de kinderen van OBS De Schutsluis, samen met beeldend kunstenaar Sije Kingma was gemaakt ter ere van Open Monumentendag. Deze foto was opnieuw, maar nu duurzaam afgedrukt, zodat hij een mooie plek in de school kan krijgen.

Toen was het tijd voor het eten. Er waren zeer diverse gerechten gemaakt en het zag er allemaal even lekker uit. Er werd dan ook veel geproefd en gesmuld

Daarna was de verhalenverteller aan de beurt. In de Nicolaaskerk nam Thomas Dresscher eerst de jongste kinderen mee in een romantisch verhaal over een zeemeermin. Duimen in de mond, glimmende ogen, spannend.....maar gelukkig liep het goed af. De oudere kinderen kregen een spannend verhaal te horen over de zeerover Stortebeker, die het de kooplieden van Hamburg wel heel erg moeilijk maakte. Met hém liep het niet goed af. Zijn geest spookt nog steeds rond.......

De verhalen van Thomas werden muzikaal omlijst door Maartje Stephanus (zang) en Gijsje Stephanus (zang en gitaar. Uiteindelijk was het de beurt aan de mensen boven de 18. Thomas verraste door aan te kondigen een Sinterklaasverhaal te gaan vertellen. Bij nader inzien toch niet zó vreemd als het lijkt, in de Nicolaaskerk.

Inmiddels hadden de kinderen de benen al flink los gegooid op de dansvloer bij de muziek die verzorgd werd door DJ Asjhok. De muziek was zo aanstekelijk dat het niet alleen de kinderen waren, die actief waren op de vloer. En daarna mocht andermaal DIVE in actie. Het duurde dan ook niet heel lang of de dansvloer liep vol met swingende mensen. Het feest ging door tot diep in de nacht en men heeft genoten.

Al met al was het, mede door een subsidie van de gemeente Eemsmond, een bijzonder geslaagd feest en andermaal is gebleken dat de combinatie OBS De Schutsluis, VDO en Stichting Nicolaaskerk tot mooie dingen kan leiden.

 

terug naar overzicht