Afscheid koster Klinkhamer

Op 31 december 2008 kwam er in Oldenzijl een eind aan een tijdperk. Na meer dan een halve eeuw (56 jaar!) stopte Barteld Klinkhamer met zijn werk als koster van de Nicolaaskerk in Oldenzijl, werk dat hij overigens vroeger samen met zijn vrouw Bouwina deed. En van die werkzaamheden was het luiden van de klok. Iedere dag weer, behalve op zondag, klom de heer Klinkhamer (of soms zijn zoon Roel) zo rond het middaguur de trappen op om zodat hij om precies 12 uur de klok kon laten klinken. Niet alleen de mensen in het dorp, maar ook de werkers op de landerijen om Oldenzijl heen, tot aan Uithuizermeeden toe, richtten zich op deze klok om te weten wanneer het tijd was voor de middaghap. Van oorsprong was het luiden rond het middaguur overigens een oproep tot het Angelusgebed, maar in de volksmond werd het ook de 'papklok' genoemd.

Toen bekend werd dat de heer Klinkhamer, die inmiddels de respectabele leeftijd van 80 jaar heeft bereikt, zou stoppen, vonden dorpsbewoners dat dat niet ongemerkt voorbij mocht gaan. Samen met de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl, die de kerk nu in beheer heeft, werd in het diepste geheim een verrassingsbijeenkomst voorbereid. Bijna kwam er nog een kink in de kabel toen bleek dat de heer Klinkhamer in de laatste week niet zelf zou luiden, maar onder het mom van een fotosessie voor de dorpskrant De Ol'nzielster lukte het om de koster nog n keer in de touwen te krijgen. Ondertussen hadden ruim 50 dorpsbewoners zich verzameld in het dorpshuis. Onder de dekking van een dichte mist liepen zij bij het eerste klokgelui naar de kerk, de koster volkomen verrassend.

Zowel de Stichting als de Vereniging Dorpsbelangen Oldenzijl hadden waarderende woorden en een passend cadeau voor de heer Klinkhamer in petto. Daarna ging iedereen terug naar het dorpshuis waar koffie met gebak klaarstond. Veel dorpsbewoners uitten daar ook nog eens persoonlijk hun waardering voor de inzet van de heer Klinkhamer en gaven aan het dagelijkse luiden zeer te zullen missen!

De Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl probeert subsidie te krijgen voor een luidinstallatie, zodat ook in de toekomst de klok weer zal luiden maar n ding is zeker: de klok zal nooit meer helemaal hetzelfde klinken!

 

terug naar overzicht